KADIN

Örgü yünleri sektöründe hızlı büyüme

Posted on: March 5, 2009

Son yıllarda giderek artan el örgü örme modası, ekonomik krizle birlikte kadınların hem aile bütçesine katkıda bulunmak hem de psikolojik rahatlama sağlamak istemesiyle yaygınlaşıyor.

Hazır alacağı bir kazağı veya kaşkolu kendisi örerek çok daha ucuza mal eden kadınlar, bu sayede sektörün satışlarını da artırdı.

Ev hanımlarının yanı sıra çalışan kadınların stres atması için Türkiye genelinde ’’El Örgü Evi’’ mağazalar zinciri kuran Betaş Mensucat AŞ, kriz döneminde el örgü yünlerine iç piyasadan ve ihracattan büyük talep alıyor.

Betaş İcra Kurulu Üyesi Nejat Koçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ’’Sempati’’ markasıyla el örgü yünü ve triko imalatı yaptıklarını, 50’ye yakın el örgü yünü çeşitleri ve bunların her renginin olduğunu, Türkiye’de el örgü yünü imalatında ilk 4 firma içinde yer aldıklarını söyledi.

Son yıllarda giderek artan örgü örme modasının krizle birlikte tavan yaptığını belirten Koçer, kadınların çoğunun hem psikolojik olarak iyi geldiği hem de ekonomik olarak aile fertlerinin giyim ihtiyaçlarını karşıladığı için örgü ördüğünü ifade etti.

Nejat Koçer, ’’Kriz döneminde insanların eğilimleri fark ediyor, krizi atlatmak için çözüm yöntemleri geliştiriyorlar. Örgü örmek hem psikolojik rahatlama hem de ekonomik rahatlama getiriyor’’ dedi.

-’’FİYATLAR OLDUKÇA EKONOMİK’’-

Psikologlara göre örgü örmenin bir terapi yöntemi olduğunu savunan Koçer, şunları kaydetti:

’’Krizin içerisinde bir başka önemli yanı ise ekonomik olması. 4 TL’ye bir kazak, 2 TL’ye bir kaşkol örülebiliyor. El örgü ipliği piyasasında çeşit ve model olarak çok yeni ürünler sürülüyor, fiyatları da kriz içerisinde oldukça ekonomik. Anadolu’nun en büyük el örgü yünü imalatçısı Sempati, krize yönelik yaptığı çalışmalarla satışlarını yüzde 30’lara varan ölçülerde artırdı. Krizde el örgü yününde bir durgunluk, sonra da bir talep artışı yaşadık. Gerek ekonomik olması gerekse evde oturan kadınlar için iyi bir meşguliyet olması açısından tercih ediliyor. Ayrıca, el örgü yününün aile içi sevgi paylaşımını artıran bir yönü var. Annesinin ördüğü kazağı çocuğun giymesi sevgiyi artırıyor.’’

AR-GE ve inovatif çalışmalara büyük önem verdiklerini vurgulayan Nejat Koçer, anti bakteriyel iplikler, bambu gibi doğal ham maddelerden akrilik ve yün karışımı iplikler, örüldüğü zaman desenler içinden çeşitli resimlerin çıktığı ürünler gibi ’’akıllı iplik’’ üretimleri olduğuna işaret etti.

Koçer, AR-GE çalışmalarıyla rekabet üstünlüğü kazandıklarını vurguladı.

Türkiye’de 7 bölgede ana bayileri vasıtasıyla 200 satış noktasına ulaştıklarını, hem iç piyasada hem de ihracatta Sempati markasıyla önemli pazar payları olduğunu belirten Koçer, ’’İngiltere, İtalya, Portekiz, Güney Afrika, Suriye önemli pazarlarımız. Bu yıl ihracatta yüzde 40-50 artış hedefliyoruz’’ dedi.

Fancy Websites

Recent Comments

AYHAN MENTEŞ on Hand Made Multi Color Boo…
kadinsam on Yarn Photo
Ulla Hennig on Yarn Photo

Blog Stats

  • 18,299 hits